• Bezoek verslag van Gras-Team Flevo aan AZ trainingscomplex.

  Ontvangst en rondleiding

  Donderdag 16 Juli jongstleden zijn op uitnodiging van Daan Zeinstra , vertegenwoordiger van Kraakman & Perfors, bij het AZ trainingscomplex langs geweest in de Wijdewormer. 

  Pim Sturm, Arco Klok, Erik de Gier en ondergetekende werden ontvangen door Wouter Uitentuis, de jongste graskeeper van de ere divisie.  

  Wouter vertelde wat een uitdaging het is om een goed bespeelbaar veld in de Zaanstreek neer te leggen. Ze zitten daar op het laagste punt in de Zaan waardoor al het grondwater hun kant op komt. Verder is het grondwater erg zout en daardoor wordt sproeien moeilijk. 

  Vragen en antwoorden op onze vragen

  We hadden genoeg vragen voor Wouter en wilde vooral weten of we op de goede weg zijn met de onderhoudsplannen bij Flevo.

  Wouter deelde gelijk al zijn ervaringen en sprak honderd uit over de werkzaamheden zoals hij  ze aanpakt bij AZ. 

  Onze vragen werden al snel beantwoord en daarmee kregen we het gevoel dat we op het juiste pad  zijn bij Flevo met onze aanpak.

  Oké, AZ maait iets meer, vier keer per dag per veld,  maar kan ook meer geld uitgeven aan voeding en bestrijding. Maar onze aanpak is in lijn met die van AZ. 

  Nieuw voetbalveld in korte tijd

  Wouter liet een veld zien dat er compleet vernieuwd was. Na inzaaien ontstond er na 11 dagen van intensieve behandeling een nieuw voetbalveld.  We konden onze ogen niet geloven want er lag gewoon een compleet bespeelbaar voetbalveld. Door veel te prikken( Vertidrainen) en te maaien en voeding te geven heeft hij dat met zijn team voor elkaar gekregen. We keken elkaar aan en zeiden tegen elkaar “dat willen wij ook”. We kunnen nu ook beschikken over een Vertidrain (prikmachine) die na ons bezoek aan AZ aangeschaft is door Pim Sturm van het gelijknamige loonbedrijf Sturm en Jacobs.

  Zonnebrand voor gras

  Wouter vertelde dat op een zeer zonnige dag het gras kan verbranden door de felle zonnestralen. Om dat te voorkomen sproeit hij water met een toevoeging over de velden waardoor de temperatuur van het gras zo’n 10 graden lager blijft dan de buitentemperatuur. Dit middel wordt in de land en tuinbouw al toegepast op gewassen. Arco reageerde direct. Hij kende het middel en kan dit ook inzetten bij Flevo.

  Gras moet op zijn donder krijgen

  Gras wordt sterk door het op zijn donder te geven zoals Wouter het noemt. Ze maaien het gras op 21 mm vier keer per dag waardoor het een sterke wortel krijgt. Bij AZ prikken ze voor beluchting en rollen de velden vaak. Ze hadden een apparaat op proef gekregen van Daan Zeinstra van Kraakman en Perfors wat in de golfwereld wordt toegepast om de greens vlak en hard te krijgen. Het is een vernuftig apparaat met allemaal “voetjes” die snel de grond aandrukken waardoor er een stevige bovenlaag ontstaat die ook nog eens vlak is.

  Lui gras bestaat niet

  Wouter rekende ons voor  dat op een zonnige dag 7.5 mm water verdampt door de werking van de zon. Daarnaast heeft het gras per dag 3 mm water nodig om te groeien. Als we dan maar 1 keer per week 20 mm zouden sproeien in de zomer dan heeft het gras eerder een tekort aan water opgelopen dan een teveel aan water. 

  We hebben na de vele uitleg van Wouter ook een toer over de velden gedaan en daar zagen we het resultaat van zijn vele inspanningen. Prachtig om iets te horen over veldonderhoud van iemand die er dag en nacht mee bezig is. 

  Het heeft ons vieren nog enthousiaster gemaakt, dan we al waren, en hebben dan ook Wouter en Daan uitgenodigd voor een tegen bezoek om te laten zien wat wij aan het doen zijn en of er nog verbeteringen aangebracht kunnen worden met de beperkte middelen die een amateur vereniging heeft.

  Al met al een zeer geslaagd en leerzaam bezoek. We hadden het niet willen missen. 

   

  Sjaak Vrenegoor / Erik de Gier/ Pim Sturm / Arco Klok.